Biografija

Saznajte malo više o nama

Ilija Šarčević

Šarčević Ilija, rođen 1974. godine u Slavonskom Brodu i živi u Sikirevcima, selo smješteno istočno od Slavonskog Broda 40 km prema Županji. Po zanimanju vozač motornih vozila.

U najranijim danima svoga života pokazuje veliko zanimanje za vozila što je rezultiralo poslom u struci i nizom putovanja po cijeloj zapadnoj Europi više od 20 godina. Posao vozača je zahtjevan te ima svoje prednosti i nedostatke. Veliki nedostatak je razdvojenost od obitelji koji je rezultirao istraživanjem na području proizvodnje hrane i energije. Kako bi provodio više vremena s obitelji 2006. godine odlučuje podići nasad lješnjaka i posvetiti život radu na zemlji i prirodi.

Marina Šarčević

Marina Šarčević, rođena 1978.godine u Slavonskom Brodu, živi u Sikirevicma. Po zanimanju glazbenik –teoretičar . Tijekom djetinjstva je intenzivno povezana s tradicijskim kulturnim naslijeđem, slavonskim rukotvorinama, običajima i umjetnošću te je upravo tradicijsko rukotvorstvo odabrala kao svoj poziv. Sunčanu čipku- motive izrađuje od 1999. godine i u svaki komad čipke unosi i dio svoje osobnosti.

Čipka daje širok spektar mogućnosti izražavanja što je i vidljivo kroz opus čipki koje je izradila u vremenskom razdoblju od 16 godina. Prepoznatljivost se temelji na tradicijsko inovacijskom načinu izrade čipke, te je 2011. godine registrirala žig u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo RH kojim štiti svoj način izrade.

Profinjenost i filigranski rad prezentira na tradicijskim elementima, ali i suvremenim predmetima uporabne namjene poput nakita i čipke na modernim haljinama, bluzama itd. Najveća čast joj je bila prezentirati čipku u Vologdi (Rusija) u najvećem muzeju čipke na svijetu. Povezana s čipkaricama iz cijeloga svijeta te suradnju u prezentiranju sunčane čipke motiva ostvaruje na sve dostupne načine.