O Nama

Saznajte malo više o nama

O našem gospodarstvu

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Šarčević Ilija osnovna djelatnost je proizvodnja lješnjaka, a dodatna djelatnost je proizvodnja proizvoda od čipke.Nasadi lijeske su podignuti 2006. godine na površini od 6 hektara, odnosno 2800 stabala. Sorta istarski dugi, izvorno zaštićena voćna sorta i dio rimskih kao oprašivači. Rad na njivama se obavlja potrebnom mehanizacijom, a u ostalim poslovima poput orezivanja i berbe sudjeluje cijela obitelj.

O čipki

Sunčana čipka – motivi (tenerifska čipka) je čipka koja je u Sikirevce stigla putem modnih časopisa dvadestih godina 20.stoljeća. Usmenom predajom saznajemo da je časopis iz Beča donijela žena po imenu Marija Benaković koja je čipku počela izrađivati i njome ukrasila tradicijsko ruho poput ženske i muške rubine (košulje). Kako slavonskim ženama filigransko rukotvorstvo nije bilo strano čipka je prihvaćena i njome se sve intenzivnije ukrašavaju stolnjaci, posteljno rublje, odjeća, stolnjaci, nadstolnjaci itd. Svojedobno je čipka izrađivana manjim intenzitetom jer su žene koje su čipku radile bile starije dobi no zanimanje se intenziviralo tako da u više slavonskih sela žene izrađuju sunčanu čipku motive.

Čipka se izrađuje na drvenim ramama (okvirima) različitih oblika i veličina, koje su unaokrug narezane. Izrađuje ih lokalni stolar. Na ramu se pamučnim koncem osnuje mrežica nalik sunčevim zrakama, te se iglom za šivanje radi rad sredine s rupicom ili bez. Zatim se izrađuje ukras oko sredine kojih ima desetak različitih i sama stilizacija, najljepši posao čipkarice.

Nakon stilizacije povezuje se zadnji konac i čipka je gotova. Svaki komad čipke je unikatan jer se tijekom izrade stilizacije niti ne broje već ovise o procjeni čipkarice i finoći osjeta pod prstima, tako da dva ista komada čipke ne postoje. Tradicijski se čipka radi u bijeloj boji ali u novije vrijeme se kombiniraju i druge boje te metalizirani konac. Kroz niz godina izrade čipke stvorila se zanimljiva terminologija vezana uz čipku. Sunčana čipka različitih motiva je motiv, žena koja izrađuje čipku- motive je motivalja, predmet u koji je čipka aplicirana je motivani, kada žena ide čipku raditi ide motivati, a ženska rubina sa detaljima sunčane čipke je motivara.

Sunčana čipka – motivi je upisana na listu nematerijalne baštine RH, Brodsko – posavlje. Promociju sunčane čipke s područja Brodskog posavlja je započeo prof. Zvonimir Toldi koji je postavio izložbu na 11. Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi 2007. godine.